News/Publications

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη επιστημονική έρευνα που να συνδέει την ποδηλασία με την καλή διάθεση και την ανεβασμένη ψυχολογία ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν για τα συναισθηματικά οφέλη του ποδηλάτου.

Στον κατάλογο των όσων αποδεδειγμένα μέχρι στιγμής προσφέρει η ποδηλασία στην υγεία ενός ανθρώπου (ενισχύει το ανοσοποιητικό, μυϊκό και σκελετικό σύστημα, μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και καρδιακών προβλημάτων όπως και το λίπος και την χοληστερίνη, κ.λπ.), έρχεται τώρα να προστεθεί και η ισορροπία και σταθερότητα και η μείωση της ψυχολογικής φόρτισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ψυχολόγος Γιώργος Κεσίσογλου «η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως ρυθμιστής για την ανακούφιση από το άγχους, το οποίο είναι σύνηθες στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράγει μια ισορροπία ανάμεσα στην εξάσκηση και τη χαλάρωση που είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ισορροπία του σώματος. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή για αυτή τη διαδικασία, καταπολεμώντας το άγχος με δύο τρόπους: αφ’ ενός ικανοποιεί την ανάγκη για δράση, σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για κίνησης ή άσκηση κι αφ’ ετέρου εξισορροπεί την αυξημένη φόρτιση, κυρίως ψυχική και συναισθηματική».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η ποδηλασία έχει σημαντική χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Η άσκηση βοηθάει επίσης την ορμονική ισορροπία».

Σίγουρα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι οφέλη κάθε παρόμοιας άσκησης, εντούτοις το ποδήλατο είναι εκτός από καθαρή άθληση, ένα πράσινο μέσο μεταφοράς που σου δίνει την αίσθηση ελευθερίας αφού δεν σε περιορίζει σε έναν κλειστό χώρο. Η κίνηση με αυτό έξω από τους τέσσερις τοίχους σε φέρνει σε επαφή με τη φύση αλλά και με περισσότερο κόσμο αυξάνοντας την κοινωνικότητα σου.

COVID19

Η υγεία και η ασφάλεια σας αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα μας.

Στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19 το Ιατρείο μας, με αίσθημα ευθύνης, λειτουργεί εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρώντας τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των αρμοδίων φορέων.